Knytfolket

Oj då, något gick fel. Kontrollera din internetanslutning och försök igen.

sheep

Svensk Ull, en grön tråd i framtidens textil

Vi spinner framtiden: Den svenska ullrevolutionen

I hjärtat av Sverige, där ängarna breder ut sig och fåren betar fridfullt, föds en rörelse som vill omvandla en gammal resurs till en modern och hållbar lösning: The Swedish Wool Initiative.

En oanvänd skatt

Varje år producerar Sverige ungefär 1 000 ton ull. Trots det kasseras eller bränns över hälften – samtidigt som vi importerar cirka 1 745 ton bearbetad ull. En paradox som innebär både ekonomisk förlust och missade möjligheter till hållbar utveckling och lokal tillväxt.

Samarbete som Skapar Förändring

Med Axfoundation och Dalarna Science Park i spetsen samlar initiativet över 20 aktörer – från fårbönder och klippare till välkända varumärken som Filippa K, Tiger of Sweden och Houdini Sportswear. Tillsammans arbetar de för att:

  • Etablera insamlingscenter för ull på strategiska platser som Dalarna.

  • Skapa ett nationellt klassificeringssystem för att säkerställa ullens kvalitet.

  • Utveckla innovativa produkter där svensk ull är huvudingrediensen.

Innovation och Cirkulär Design

Ett av projektets stora framsteg är utvecklingen av en Guide för Cirkulär Design, framtagen av Science Park Borås. Guiden ger företag konkreta verktyg för att använda svensk ull på ett hållbart sätt och uppmuntrar affärsmodeller som bygger på återbruk och minimal miljöpåverkan

Ett Initiativ som Uppmärksammas

Initiativet har redan fått välförtjänt uppmärksamhet – 2023 nominerades det till Habit Sustainability Award, tack vare sin tydliga strategi för en mer hållbar textilindustri. Dessutom växer samarbetet nu på nordisk nivå för att stärka värdekedjan för ull i hela regionen.

Mer än bara ull: en kärlek till naturen

Svensk ull är inte bara ett material, det är en symbol för tradition, kvalitet och respekt för naturen. Ullen är naturligt antibakteriell, flamsäker och biologiskt nedbrytbar, vilket gör den till ett utmärkt alternativ till syntetiska material.

Läs mer om

Photo: Henrik Hansson